Следвайте ни в социалните мрежи:
TLL Media | Инженеринг ревю | SEE INDUSTRIAL Market | Български Технически Каталог| Енерджи ревю | Енерджи Инфо БГ | ТД ИНСТАЛАЦИИ | Екология & Инфраструктура
Renewables-Bulgaria.com TLL Media
 
Renewables-Bulgaria.com
IndustryInfo.BG
Electronics-Bulgaria.comЕЛЕКТРОНИКА Automation-Bulgaria.comАВТОМАТИЗАЦИЯ Electrical-Bulgaria.comЕЛЕКТРОАПАРАТУРА Lighting-Bulgaria.comОСВЕТЛЕНИЕ HVAC-Bulgaria.comОВК Water-Bulgaria.comВиК Machinebuilding-Bulgaria.comМАШИНОСТРОЕНЕ PowerIndustry-Bulgaria.comЕНЕРГЕТИКА

НОВИНИ

19.09.2019   |   Kръгла маса на тема "Механизмите за капацитети като част от бъдещия пазарен модел на България"
05.06.2019   |   Списание Енерджи ревю с обновен сайт
23.05.2019   |   Европрограма финансира с 33 млн. евро проекти за възобновяема енергия
 

Експертно

Търси
Energy Review

Наблюдава се тенденция към подобряване на показателите на когенерационното оборудване



18.10.2012

Тенденцията при всички производители на оборудване, предназначено за комбинирано производство на топлинна и електроенергия, е насочена към повишаване на общата ефективност и намаляване на енергийните загуби. Друг, все по-актуален аспект е намаляване на вредните емисии в изгорелите газове. Това може би е най-голямото предизвикателство сред производителите на двигатели. Знаете, че допустимите нива в Европа бяха намалени драстично от началото на тази година. При посочените по-горе тенденции инвестициите в нови разработки са се увеличили почти трикратно.

Интервю с Тодор Спасов, мениджър индустриална техника в Елтрак България

Уважаеми г-н Спасов, как се вписва когенерационната технология в енергийния микс на фона на бързото развитие на ВЕИ технологиите? Кои са основните й предимства?
Елтрак България предлага голяма гама газобутални генератори Caterpillar с мощност в диапазона от 70 до 5000 kW. Почти всички с леки преработки могат да работят и на нискокалорични газове като биогаз, сметищен газ, метан газ от пречиствателни станции и т. н. Целта на когенерацията или комбинираното производство на топлинна и електрическа енергия е намаляване на енергийните загуби от подаденото гориво или, с други думи, увеличение на общото КПД. Ако сравняваме различните видове ВЕИ - слънце, вятър, вода, когенерационното производство е с най-високата ефективност, достигаща до 90%.

Какви решения в областта предлага фирма Елтрак и какво ги прави конкурентни на пазара?
Газобуталните генератори Caterpillar покриват целия диапазон от мощности в сектора. Допълнителното оборудване като утилизатори на топлина, катализатори за намаляване емисиите на изгорели газове, контейнери, контролни табла, силови табла е от един доставчик. Т.е. цялата когенерационна система е проектирана и тествана в работен режим, преди да стигне до работната площадка. Това спестява средства за допълнителни настройки. От съществено значение е, че гаранцията върху цялото изделие е покрита от производителя. Когато подобна енергийна система е на пазара, колкото и да е добра, първостепенна е сервизната поддръжка, наличието на резервни части и навременната превенция. Елтрак България е с 20-годишен опит в сервизирането на оборудване Caterpillar и е с много добра сервизна структура.

Как бихте коментирали възможностите на когенерационните модули, познати още и като мини ТЕЦ, в ролята им на алтернативни източници на енергия?
От гледна точка на инвестиция и възвращаемост, при сегашната динамика на цените на природния газ актуални биха могли да бъдат мини ТЕЦ-ове на базата на газобутални когенератори с изходна електрическа мощност до 5 MW. В бъдеще актуални могат да станат ТЕЦ-овете, които имат и турбинни когенератори за студения сезон, и малки газ когенератори, които да осигуряват топла вода през топлия сезон.

Какви са тенденциите в развитието на основното оборудване?
Основно тенденцията при всички производители на оборудване, предназначено за комбинирано производство на топлинна и електроенергия, е насочена към повишаване на общата ефективност и намаляване на енергийните загуби. Друг, все по-актуален аспект е намаляване на вредните емисии в изгорелите газове. Това може би е най-голямото предизвикателство сред производителите на двигатели. Знаете, че допустимите нива в Европа бяха намалени драстично от началото на тази година. При посочените по-горе тенденции инвестициите в нови разработки са се увеличили почти трикратно. Бизнесът в този сектор постоянно се укрупнява с цел намиране на работещо решение. Това е и една от причините Caterpillar да закупи европейския гигант за производство на газобутални генератори MWM.
 
Как определяте развитието на пазара на когенерационни технологии и какви са основните трудности за участниците на него?
Когенерационните технологии не са непознати за България. ТЕЦ-овете сами по себе си са когенерационни централи и те съществуват от доста време. Повечето от големите ТЕЦ-ове произвеждат топлинна и електроенергия на базата на газови турбини.

Ако говорим за когенераторите, основани на газобутални генератори, през последните 5 години имаше бум на инсталирани газобутални когенератори не само в ТЕЦ-ове, но и в много производствени предприятия, болници и хотели. Това се дължи на преференциалните изкупни цени на произведената електроенергия.

Основната трудност при участниците в този пазар са цените на горивата и доколко регламентът за ценообразуване на изкупната цена на електроенергия е съобразен с този фактор. Другите пречки са бюрократични, но те са преодолими при добра организация на изкупуването на електроенергията от централите и процеса за подписване на предварителен договор с местното ЕРП. Поради гореизложените затруднения се появява липса на доверие във възвращаемостта от такива проекти при финансовите институции.

Благоприятна ли е средата за развитие на когенерационните технологии по отношение на европейски програми и законодателство?
Средата ще стане благоприятна, когато възникне и реален пазар на зелени сертификати от спестени емисии на СО2 в атмосферата. В момента има още над какво да се поработи, що се касае за стимулацията на подобен тип инсталации в България.


Източник: Енерджи ревю; снимка: Елтрак   Област: Експертно  

Етикети:   Елтрак   когенерация   когенерационни технологии   енергийни системи  
« назад

 
IndustryInfo.BG НачалоЗа насРекламаУчастие в порталаКонтакти
 

ЕЛЕКТРОНИКА | Electronics-Bulgaria.com    АВТОМАТИЗАЦИЯ | Automation-Bulgaria.com 
   

ЕЛЕКТРОАПАРАТУРА | Electrical-Bulgaria.com    ОСВЕТЛЕНИЕ | Lighting-Bulgaria.com    ОВК | HVAC-Bulgaria.com
    
ВиК | Water-Bulgaria.com    МАШИНОСТРОЕНЕ | MachineBuilding-Bulgaria.com    ЕНЕРГЕТИКА | PowerIndustry-Bulgaria.com   

ЕКОЛОГИЯ | Ecology-Bulgaria.com

Copyright © 2024        

Политика за поверителност и защита на личните данни  |  Условия за ползване  |  Политика за бисквитките

WebDesignBG