Следвайте ни в социалните мрежи:
TLL Media | Инженеринг ревю | SEE INDUSTRIAL Market | Български Технически Каталог| Енерджи ревю | Енерджи Инфо БГ | ТД ИНСТАЛАЦИИ | Екология & Инфраструктура
Renewables-Bulgaria.com TLL Media
 
Renewables-Bulgaria.com
IndustryInfo.BG
Electronics-Bulgaria.comЕЛЕКТРОНИКА Automation-Bulgaria.comАВТОМАТИЗАЦИЯ Electrical-Bulgaria.comЕЛЕКТРОАПАРАТУРА Lighting-Bulgaria.comОСВЕТЛЕНИЕ HVAC-Bulgaria.comОВК Water-Bulgaria.comВиК Machinebuilding-Bulgaria.comМАШИНОСТРОЕНЕ PowerIndustry-Bulgaria.comЕНЕРГЕТИКА

НОВИНИ

19.09.2019   |   Kръгла маса на тема "Механизмите за капацитети като част от бъдещия пазарен модел на България"
05.06.2019   |   Списание Енерджи ревю с обновен сайт
23.05.2019   |   Европрограма финансира с 33 млн. евро проекти за възобновяема енергия
 

Събитията

Търси
Energy Review

Проведе се пресконференция по повод въведената такса за достъп до електроенергийната мрежа



19.09.2012

Пресконференция на тема "Решения в интерес на монополите. Да очакваме ли ново повишение на тока?" се проведе днес с участието на председателите на Асоциацията на производителите на екологична енергия (АПЕЕ), Българската ветроенергийна асоциация (БГВЕА), Българската фотоволтаична асоциация (БФА), Сдружение на производителите на екологична енергия (СПЕЕ-БГ) и Конфиндустрия България.

Според всички тях, решението на ДКЕВР за определяне на "такса за достъп" до електроенергийната мрежа е дискриминационно спрямо ВЕИ производителите, тъй като тя не важи за конвенционалните централи (АЕЦ, ТЕЦ), както и за заводските електроцентрали.

"Дори и по отношение на самите ВЕИ проекти има дискриминация – един соларен парк от 200 кВтп върху поркив, присъединен през първата половина на 2012 г. би заплащал такса за достъп от 232,64 лв. на произведен МВтч, докато идентичен обект, присъединен към мрежата към днешна дата ще заплаща такса в размер на 2,27 лв. на МВтч. Това е разлика при заплащането на една и съща услуга в стократен размер", изчисляват браншовите организации.

"Под предтекста за въвеждане на такса за достъп, ДКЕВР на практика отнема между 10% и 39% от прихода на производителите на електроенергия от ВЕИ и директно пренасочва тези приходи към естествените монополи в преноса и разпределението на електроенергия (НЕК, ЕВН, ЧЕЗ и ЕнергоПро). Така ДКЕВР постига ефект на нерегламентирана държавна помощ – с решение на регулатора се отнемат голяма част от приходите на стотици търговски дружества в полза на частния интерес на няколко големи корпорации", смятат още от АПЕЕ, БГВЕА, БФА, СПЕЕ-БГ и и Конфиндустрия България.

Според Велизар Киряков, председател на АПЕЕ, процесът по приемане на решението поражда сериозни съмнения за пряко договаряне между държавния регулаторен орган ДКЕВР с преносното и разпределителните дружества.

"На 13 септември ДКЕВР получава заявления и само за ден успява да направи съответните изчисления, да състави предварителен доклад, да свика заседание и на 14 септември да публикува приетото решение на уебсайта си след 19:30 ч. в петък срещу събота. В този смисъл възникват и съмнения за картелно споразумение между частните разпределителни компании и държавното преносно дружество, осъществено с подкрепата на регулатора", смята Велизар Киряков.

Според Никола Газдов, председател на БФА, приетите критерии за определяне на такса за достъп са нелогични и граничат с правен абсурд.

"Една такса следва да покрива разходите за извършване на определена услуга. В цитирания от ДКЕВР случай услугата е управление на електроенергийната система. Самите мрежови оператори твърдят, че не могат да изчислят точните разходи за управление на мрежата. В резултат на това ДКЕВР налага такса за достъп. Но тя не основана на предоставената услуга, а е процентен дял от прихода на производителя от ВЕИ за всеки МВтч електроенергия. Таксата е различна според вида ВЕИ технология, момента на въвеждане в експлоатация на централите и преференциалната тарифа. Още по-абсурдно е, че еднакви ВЕИ производители плащат различни суми за една и съща услуга", заяви Никола Газдов.

Според Себастиан Ньотликс, изпълнителен директор на БГВЕА, ДКЕВР е приела решение, което противоречи не само на българските, но и на европейските нормативи. "Според Регламент 838/2010 на Европейската комисия стойността на средногодишните такси за пренос, заплащани от производителите, следва да бъде в рамките на интервала от 0 до 0,5 евро/MWh. Питаме ДКЕВР – чели ли сте този регламент и знаете ли, че го нарушавате?", попита Себастиан Ньотлихс. 

Той смята, че крайната цената на тока няма да намалее в следствие на таксата за достъп, а дори е възможно да се увеличи, заради бъдещи компенсации.

"Над 2 млрд. лева са средствата, предоставени само от местните банки за изграждане на ВЕИ обекти. Ако тези производства фалират, ще последва ефект на доминото с криза в банковия сектор. Ако регулаторът или правителството кажат, че с това решение ще се намали цената на тока за крайния потребител, това ще бъде лъжа - решението може само да доведе до нестабилност на банките, в които са вашите депозити“, допълни изпълтелният директор на БГВЕА.

Влизар Киряков, председател на АПЕЕ, съобщи, че Европейската вятърна асоциация и Европейската фотоволтаична асоциация ще внесат оплакване до комисаря по енергетика Гюнтер Йотингер, в което ще настояват Европейската комисия да вземе отношение по казуса и да санкционира България за нарушаване на европейското законодателство.

Участниците в конференцията призоваха още потребителските организации да вземат отношение по темата и да се свържат с Комисията за защита на потребителите.


Източник: БФА   Област: Събития  

Етикети:   АПЕЕ   БГВЕА   БФА   СПЕЕ-БГ  
« назад

 
IndustryInfo.BG НачалоЗа насРекламаУчастие в порталаКонтакти
 

ЕЛЕКТРОНИКА | Electronics-Bulgaria.com    АВТОМАТИЗАЦИЯ | Automation-Bulgaria.com 
   

ЕЛЕКТРОАПАРАТУРА | Electrical-Bulgaria.com    ОСВЕТЛЕНИЕ | Lighting-Bulgaria.com    ОВК | HVAC-Bulgaria.com
    
ВиК | Water-Bulgaria.com    МАШИНОСТРОЕНЕ | MachineBuilding-Bulgaria.com    ЕНЕРГЕТИКА | PowerIndustry-Bulgaria.com   

ЕКОЛОГИЯ | Ecology-Bulgaria.com

Copyright © 2024        

Политика за поверителност и защита на личните данни  |  Условия за ползване  |  Политика за бисквитките

WebDesignBG