Следвайте ни в социалните мрежи:
TLL Media | Инженеринг ревю | SEE INDUSTRIAL Market | Български Технически Каталог| Енерджи ревю | Енерджи Инфо БГ | ТД ИНСТАЛАЦИИ | Екология & Инфраструктура
Renewables-Bulgaria.com TLL Media
 
Renewables-Bulgaria.com
IndustryInfo.BG
Electronics-Bulgaria.comЕЛЕКТРОНИКА Automation-Bulgaria.comАВТОМАТИЗАЦИЯ Electrical-Bulgaria.comЕЛЕКТРОАПАРАТУРА Lighting-Bulgaria.comОСВЕТЛЕНИЕ HVAC-Bulgaria.comОВК Water-Bulgaria.comВиК Machinebuilding-Bulgaria.comМАШИНОСТРОЕНЕ PowerIndustry-Bulgaria.comЕНЕРГЕТИКА

НОВИНИ

19.09.2019   |   Kръгла маса на тема "Механизмите за капацитети като част от бъдещия пазарен модел на България"
05.06.2019   |   Списание Енерджи ревю с обновен сайт
23.05.2019   |   Европрограма финансира с 33 млн. евро проекти за възобновяема енергия
 

Събитията

Търси
Energy Review

Електрически автомобил и самолет бяха атракциите на 8-мия форум за ЕЕ и ВЕИ



21.03.2012

Осмият международен конгрес и изложба за възобновяеми енергийни източници и  енергийна ефективност, който се проведе от 28 до 30 март в София, бе посветен на иновациите в производството на екологична енергия, соларните технологии и управлението на отпадъци. Това е най-големият бизнес форум в Югоизточна Европа, който обхваща богатия потенциал от възможности за добив и приложение на екологична енергия.

Трите конгресни дни и тематични изложби, които се проведаха в Интер Експо Център в столицата, дадоха възможност за бизнес и партньорски срещи, дискусии с браншови асоциации и местни организации, както и дебат по глобални въпроси за екология и енергийна ефективност.

„Това е практична възможност за разширяване на бизнеса и обмяна на опит за осигуряване на нашето чисто и по-енергийно независимо бъдеще”, сподели Майя Кръстева, изпълнителен директор на Виа Експо, организатор на събитието. Една от атракциите по време на изложбата за възобновяема енергия е мащабният макет на самолет, захранващ се със слънчеви панели, който бе представен от Солвей Соди.

Това е първият самолет в света, който лети денем и нощем, без да използва гориво и отделя вредни емисии. Проектът за създаването на този самолет, наречен Solar Impulse, е дългогодишна разработка на учени от лабораториите на Солвей в Германия, Белгия и Италия. Солвей, която е основен акционер на Солвей Соди, е водещ технологичен партньор при създаването на самолета, благодарение на разработването на над 6000 части за него.

Друг впечатляващ продукт на фотоволтаичната технология е автомобилът Chevrolet Volt, който е първият в света реално произвеждащ собствено електричество, удължаващ по този начин пробега си до 600 км. Volt не е хибрид или електромобил, поради което не разчита на захранваща батерия. Той е награден с отличието „Автомобил на 2012 година”.
Освен него, на изложбата ще бъдат представени и електромобили и електроскутери.

250 компании от Европа, Азия, САЩ и Канада се представиха възможностите за добиване на еко енергия от големи и децентралицирани фотоволтаични инсталации и соларни мощности, вятърни и водни централи и когенерации. Наблюдението на организаторите е, че все повече фирми, предлагащи технологии за изграждане на соларни инсталации, се насочват към по-малки фотоволтаични системи като например интегрирани във фасадата на сградите фотоволтаични модули или инсталирани върху покрива им PV панели.

9 фирми от САЩ представиха на своя щанд опита си във финансирането и изграждането на малки фотоволтаични системи. Австрия вече пет години подкрепя активно бизнес форума, като взима активно участие в конгресната и изложбената част. 10 австрийски фирми ще вземат участие в панаира тази година, съобщи Михаел Ангерер, търговски съветник към посолството на Австрия в България.

В четири от залите на изложбения център (1,2,5 и 6) и външните площи се представиха световни производители на фотоволтаични модули като Canadian Solar, REC, JCS Solar, IRES Solar, Solarezo, Алукьонигщал, Невен Зиг Солар, Sputnik Engineering International, Соларентърпрайз и други. Ще се представят и водещи български компании във фотоволтаичния сектор – Солар Про, СТС Солар, Апекс Солар, Крейн, фирма NES (SunSystem) и други. Посетителите имаха възможност да се запознаят с различни решения за подобряване на ЕЕ, както и високоефективни и екологични уреди за осветление и отопление, електроапаратура, както и оборудване за изграждане на фотоволтаични централи и автономни системи.

Сред участниците в този сектор са фирми като Линтек, Крис 94, Филкаб, АББ България, Електрогец и др. Водещи български производители представиха метални конструкции и системи за изграждане на фотоволтаични съоръжения - Юпитер Метал, Етем, МАТ и др. Присъстваха и много фирми, специализирани в проектирането и изграждането централи за производство на екологична енергия. Участват и традиционно силни компании в изграждането на когенерационни инсталации и технологии за преработка на биомаса като Екосист, Нерц Арматура и др.

Паралелно се проведе и бизнес форумът Save the Planet, в който водещо място имат технологиите за управление и рециклиране на отпадъци. 49 български фирми с бизнес в управлението на отпадъци, екология и рециклиране, участваха в двустранни бизнес срещи, организирани от Българска стопанска камара. Рисайклинг България представи система, позволяваща децентрализирано производство на елекстро- и топлинна енергия, чрез обработка на биологични отпадъци.

Рисайклинг България е подизпълнител на проекта за компостираща инсталация, част от завода за отпадъци в София, за който Егерсман и Ко спечели обществена поръчка. Заедно с немския производител на оборудване Егерсман, Рисайклинг България изгради и завода за отпадъци във Варна.

Специално за форума бе направен и конкурс за избор на най-екологична община, чиято цел е да бъдат отличени най-добрите общински екологични и енергоефективни проекти.


Източник: Енерджи ревю   Област: Събития  

Етикети:   ВЕИ   енергийна ефективност   екологична енергия   електромобили   Виа Експо  
« назад

 
IndustryInfo.BG НачалоЗа насРекламаУчастие в порталаКонтакти
 

ЕЛЕКТРОНИКА | Electronics-Bulgaria.com    АВТОМАТИЗАЦИЯ | Automation-Bulgaria.com 
   

ЕЛЕКТРОАПАРАТУРА | Electrical-Bulgaria.com    ОСВЕТЛЕНИЕ | Lighting-Bulgaria.com    ОВК | HVAC-Bulgaria.com
    
ВиК | Water-Bulgaria.com    МАШИНОСТРОЕНЕ | MachineBuilding-Bulgaria.com    ЕНЕРГЕТИКА | PowerIndustry-Bulgaria.com   

ЕКОЛОГИЯ | Ecology-Bulgaria.com

Copyright © 2024        

Политика за поверителност и защита на личните данни  |  Условия за ползване  |  Политика за бисквитките

WebDesignBG