Следвайте ни в социалните мрежи:
TLL Media | Инженеринг ревю | SEE INDUSTRIAL Market | Български Технически Каталог| Енерджи ревю | Енерджи Инфо БГ | ТД ИНСТАЛАЦИИ | Екология & Инфраструктура
Renewables-Bulgaria.com TLL Media
 
Renewables-Bulgaria.com
IndustryInfo.BG
Electronics-Bulgaria.comЕЛЕКТРОНИКА Automation-Bulgaria.comАВТОМАТИЗАЦИЯ Electrical-Bulgaria.comЕЛЕКТРОАПАРАТУРА Lighting-Bulgaria.comОСВЕТЛЕНИЕ HVAC-Bulgaria.comОВК Water-Bulgaria.comВиК Machinebuilding-Bulgaria.comМАШИНОСТРОЕНЕ PowerIndustry-Bulgaria.comЕНЕРГЕТИКА

НОВИНИ

19.09.2019   |   Kръгла маса на тема "Механизмите за капацитети като част от бъдещия пазарен модел на България"
05.06.2019   |   Списание Енерджи ревю с обновен сайт
23.05.2019   |   Европрограма финансира с 33 млн. евро проекти за възобновяема енергия
 

Събитията

Търси
Energy Review

Конференция на Европейската ветроенергийна асоциация в София

На 3 ноември 2011 г. се състоя годишната конференция на Европейската ветроенергийна асоциация в София. Българската ветроенергийна асоциация (БГВЕА) бе съорганизатор по два от панелите на събитието – Настоящата регулаторна рамка и Предизвикателствата за финансиране и данъчно структуриране на вятърни проекти.
На събитието присъстваха представители на всички сегменти от енергийния сектор - от инвеститори във ветроенергийни и други ВЕИ проекти до представители на преносната и разпределителната мрежа и големи енергийни холдинги, активни във всички сегменти на енергетиката. „Достъпът до електричество е обществено благо и енергетиката е изключително свързан бизнес, затова независимо в кой сегмент е позиционирана дадена фирма, тя трябва да бъде информирана за развитието във всеки един друг сегмент. Освен това, ветроенергийните проекти обикновено предизвикват и силен интерес от консултантските компании, които предоставят услуги в сферата на юридическо консултиране, привличане на финансиране, оценка на въздействието върху околната среда, застраховане и други. Определено конференцията беше сред най-добре посетените събития в сектора през тази година”, споделя Марияна Янева, директор Комуникации и връзки с обществеността в БГВЕА.

"Шест месеца след приемането на новия закон за енергията от възобновяеми източници, който бе приет в началото на май 2011 година, мога да кажа, че този закон се провали", заяви Себастиан Ньотликс, изпълнителен директор на БГВЕА при откриването на конференцията.

"Една от основните цели на закона беше да се отсеят спекулативните проекти. На практика се случи точно обратното. В регулаторната рамка липсват много подзаконови нормативни документи и процесът по даване на достъп до мрежата и годишното разпределяне на свободен капацитет е все още неясен, което на практика спира развитието на нови проекти до средата на 2012.

Това бе заключението от презентациите, представени на панела, озаглавен „Настоящата регулаторна рамка", коментира Марияна Янева. „В същото време, новият закон повишава значително и финансовия риск пред инвеститорите, тъй като нормално строежът на един вятърен парк не се вмества в рамките на един тарифен прозорец и съществува сериозен риск, паркът да не може да се присъедини на цената за изкупуване на енергията, която е била заложена във финансовия план. Това пък стана ясно на последния панел на конференцията, на който бяха обсъдени моментните възможности за банково и частно финансиране на ветроенергийни проекти и за най-подходящото данъчно структуриране на проекти от германски инвеститори в България”.

Организаторите споделят, че ползите от провелата се конференция могат да бъдат разгледани в няколко аспекта: „За представителите на компании, работещи в сектора, това беше много добра възможност да сверят часовника си с този на колеги и конкуренти, да развият мрежата си от контакти и дори да сложат началото на нови бизнес партньорства. За посетителите, които не са пряко ангажирани с ветроенергийни проекти, но се интересуват от развитието на енергетиката по принцип или специално на вятърната енергия в България, конференцията предостави възможност да се запознаят в детайли с инвестиционния процес в страната, предизвикателствата, които инвеститорите срещат и най-ефективните начини да ги преодолеят.”

Тазгодишната конференция е третата поред, организирана от Европейската ветроенергийна асоциация в София. „Поради факта, че БГВЕА е основана през 2010 г., това беше първата конференция, в която ние активно си партнирахме с европейската асоциация и се надяваме да продължим това партньорство и за бъдеще”, споделят от асоциацията. „Разбира се, форматът на събитието през 2012 г. ще бъде определен от развитието на сектора през следващата година, но се надяваме да бъде поне толкова успешно, колкото събитието през 2011”, заявява в заключение Марияна Янева.


Източник: сп. Енерджи ревю; снимки: Българска ветроенергийна асоциация   Област: събития  

Етикети:   Българска ветроенергийна асоциация   EWEA   енергетика   ВЕИ   вятърна енергия  
« назад

 
IndustryInfo.BG НачалоЗа насРекламаУчастие в порталаКонтакти
 

ЕЛЕКТРОНИКА | Electronics-Bulgaria.com    АВТОМАТИЗАЦИЯ | Automation-Bulgaria.com 
   

ЕЛЕКТРОАПАРАТУРА | Electrical-Bulgaria.com    ОСВЕТЛЕНИЕ | Lighting-Bulgaria.com    ОВК | HVAC-Bulgaria.com
    
ВиК | Water-Bulgaria.com    МАШИНОСТРОЕНЕ | MachineBuilding-Bulgaria.com    ЕНЕРГЕТИКА | PowerIndustry-Bulgaria.com   

ЕКОЛОГИЯ | Ecology-Bulgaria.com

Copyright © 2024        

Политика за поверителност и защита на личните данни  |  Условия за ползване  |  Политика за бисквитките

WebDesignBG