Следвайте ни в социалните мрежи:
TLL Media | Инженеринг ревю | SEE INDUSTRIAL Market | Български Технически Каталог| Енерджи ревю | Енерджи Инфо БГ | ТД ИНСТАЛАЦИИ | Екология & Инфраструктура
Renewables-Bulgaria.com TLL Media
 
Renewables-Bulgaria.com
IndustryInfo.BG
Electronics-Bulgaria.comЕЛЕКТРОНИКА Automation-Bulgaria.comАВТОМАТИЗАЦИЯ Electrical-Bulgaria.comЕЛЕКТРОАПАРАТУРА Lighting-Bulgaria.comОСВЕТЛЕНИЕ HVAC-Bulgaria.comОВК Water-Bulgaria.comВиК Machinebuilding-Bulgaria.comМАШИНОСТРОЕНЕ PowerIndustry-Bulgaria.comЕНЕРГЕТИКА

НОВИНИ

19.09.2019   |   Kръгла маса на тема "Механизмите за капацитети като част от бъдещия пазарен модел на България"
05.06.2019   |   Списание Енерджи ревю с обновен сайт
23.05.2019   |   Европрограма финансира с 33 млн. евро проекти за възобновяема енергия
 

Бизнес

Търси
Energy Review

Прогнози за соларния пазар през 2014 г.



09.01.2014

След двугодишен спад соларната индустрия се възстановява в световен мащаб. Броят на фотоволтаичните инсталации ще отбележи двуцифрен ръст през 2014 г., инвестициите в соларни централи ще се възстановят, цените на модулите ще се стабилизират и ще се появят нови пазари. Въпреки това предизвикателствата пред индустрията остават, включително тези, свързани с промени в държавните стимули и политики. Това твърди анализ на IHS, чиито най-важни прогнози може да прочетете по-долу:

1. Двуцифрен ръст на PV инсталациите и достигане на 40 GW
Въпреки разнообразните рискове анализаторите на IHS остават оптимисти за развитието на фотоволтаичния пазар през 2014 г. и прогнозират, че новоинсталираните мощности в световен мащаб ще бъдат между 40 и 45 GW. С оглед на намаляващата държавна подкрепа в големите европейски пазари, продължаващата икономическа криза и търговските спорове, това би било сериозно постижение за индустрията, която само преди четири регистрира по-малко от половината инсталирани мощности на година.

2. Системите за съхранение на PV енергия ще отбележат бум
С намаляването на цената на соларната енергия търсенето на системи за съхранение PV енергия отбелязва бум и ще доведе до четирикратен ръст през новата година. През 2014 г. ще бъдат инсталирани такива системи с капацитет от 753 MW в сравнение със 192 MW през 2013 г. Най-голям ръст ще бъде регистриран в търговския сектор благодарение на търсенето на интелигенти електроенергийни системи в сградите.

3. Цените на фотоволтаичните модули ще паднат с малко
Продължаващото свръхпроизводство на PV модули ще доведе до 10% спад в средната цена през 2014 г. Според IHS тази тенденции ще продължи и в дългосрочен план, като през 2020 г. цената на модулите ще падне с повече от 40% в сравнение с 2013 г.

4. Бум на технологичните инвестииции
IHS прогнозира огромен ръст от 42% (3,3 млрд. щатски долара) на капиталовите разходи на производители на фотоволтаични блокове, пластини, клетки, модули и полисилициеви елементи. Както търсенето, така и инвестициите на производителите намаляват в развити пазари като САЩ, ЕС и Китай, но се увеличават в нововъзникващи пазари като Близкия Изток, Южна Америка и някои региони на Африка.

5. В Южна Америка ще бъдат инсталирани над 1 GW мощности
През 2014 г. Южна Америка ще достигне 1,4 GW инсталирани PV мощност в сравнение с едва  300 MW през 2013 г. Повечето нови централи ще са разположение в Чили и Мексико - страни, в които отсъстват конвенционални субсидии за фотоволтаично производство.

6. Доставчиците на PV инвертори от Азия ще регистрират нови рекорди
Възходът на соларните пазари в Япония и Китай разширява пазарния дял на местните доставчици на инвертори. Четири от първите десет доставчици на PV инвертори в света по приходи са били от Китай или Япония през първите девет месеца на 2013 г. в сравнение с два през 2012 г. IHS предрича, че тези китайски и японски доставчици, които оцелеят в жестоката конкуренция, ще продължат да увеличават пазарния си дял в световен мощаб.

7. Китай едва ли ще достигне амбициозните си годишни цели
През ноември миналата година китайското правителство обяви намерението за инсталиране на 12 GW PV мощности през 2014 г. - 8 GW разпределена енергия и 4 GW наземни системи. Според IHS тази амбициозна цел е абсолютно непостижима и ще се размине сериозно с реалността.

8. Несубсидираните пазари ще претърпят неуспех
В исторически план фотоволтаичният пазар се разви благодарение изключително на подкрепата от страна на правителствата (преференциални изкупни цени, данъчни кредити, тръжни облекчения). През последните години обаче преференциите намаляха заедно с бързия ръст на PV мощностите, а това доведе до сериозен спад на тези пазари, който ще продължи и през 2014 г.


Източник: IHS; снимка: rgbstock.com   Област: Бизнес  

Етикети:   IHS   фотоволтаични производители   соларни производители   фотоволтаични пазари   PV инвертори   ВЕИ компании  
« назад

 
IndustryInfo.BG НачалоЗа насРекламаУчастие в порталаКонтакти
 

ЕЛЕКТРОНИКА | Electronics-Bulgaria.com    АВТОМАТИЗАЦИЯ | Automation-Bulgaria.com 
   

ЕЛЕКТРОАПАРАТУРА | Electrical-Bulgaria.com    ОСВЕТЛЕНИЕ | Lighting-Bulgaria.com    ОВК | HVAC-Bulgaria.com
    
ВиК | Water-Bulgaria.com    МАШИНОСТРОЕНЕ | MachineBuilding-Bulgaria.com    ЕНЕРГЕТИКА | PowerIndustry-Bulgaria.com   

ЕКОЛОГИЯ | Ecology-Bulgaria.com

Copyright © 2024        

Политика за поверителност и защита на личните данни  |  Условия за ползване  |  Политика за бисквитките

WebDesignBG